30 stycznia 2018

Dla każdego coś dobrego ;-)

Dziś torcik, w którym, mam nadzieję, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest śmietanka, jest odrobina konfitury i jest czekolada w dodatku w 3 rodzajach (gorzka, mleczna i biała). 😵😵😵 Nie można przejść obojętnie. 😉❤


23 stycznia 2018

Wszystkie dzieci nasze są... i misie też ;-)

Kto z nas jako dziecko nie lubił przytulić się do pluszowego misia? Dzisiaj takie słodkie wspomnienie z dzieciństwa. 💕🐻

22 stycznia 2018

Różowe cake pops, specjalnie dla Księżniczki :-)

Cake popsy to bardzo fajny i ładni prezentujący się dodatek czy to na urodzinowym słodkim stole, czy po prostu na przyjęciu. Można je dekorować według własnych upodobań, dostosować do motywu przyjęcia, etc. Tym razem cake popsy zostały przygotowane dla Małej Księżniczki. 👧❤🍭 Przepis na ciasteczkowe lizaki możecie znaleźć w jednym z wcześniejszych wpisów, o tutaj 👉 Cake pops- przepis. 😊

20 stycznia 2018

Mini tort czekoladowy

Potrzebujecie czasem małego tortu? Służę pomocą i proponuję 16cm tort z musem czekoladowym. 😋❤🍫


Składniki:

Ciasto:

3 jajka o rozmiarze L
100g cukru
75g mąki pszennej
30g kakao (ja użyłam DecoMorreno)


Krem czekoladowy:
250g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
375ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki masła

Dodatkowo:

dżem z czerwonych owoców
1/2 szklanki kawy zbożowej (do nasączenia blatów)

Przygotowanie:

Uwaga!!! Pierwsza i najważniejsza informacja- mus czekoladowy, zaczynamy robić co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, wcześniej.  Ciasto. Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Następnie po kolei dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypujemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Torcik pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160⁰ (góra i dół) bez termoobiegu. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem. Do garnka wlewamy śmietankę oraz masło. Całość podgrzewamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną wcześniej czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Sos studzimy do temperatury pokojowej, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy, aż masa osiągnie konsystencję gęstego kremu. Złożenie tortu. Blaty tortu nasączamy ponczem przygotowanym z kawy zbożowej i wody. Na nasączony blat wykładamy dżem z czerwonych owoców, a następnie mus czekoladowy. Tak postępujemy z każdym blatem, natomiast wierzch i boki smarujemy pozostałym musem czekoladowym. Dekorujemy wg własnego uznania. W moim przypadku dekoracja opiera się na ręcznie wykonanych ażurowych rurkach czekoladowych i fakturze wykonanej na bokach tortu.

S M A C Z N E G O ! 😍

16 stycznia 2018

Zaskakujące i inspirujące

Dziś chcę się z Wami podzielić moją ostatnią próbą tortową z dość oryginalną dekoracją, tzn. żelatynowymi bąbelkami (tzw. gelatin bubbles). Tajemnicze bąbelki stały się bardzo popularne już jakiś czas temu, choć osobiście nigdy się z nimi nie "spotkałam", a szczerze mówiąc, trafiłam na nie dopiero niedawno i od razu się zakochałam. 😍😉😍 Dodają niezwykłego uroku, ale jak to często bywa- są dość kłopotliwe w przygotowaniu. Nie ma się jednak co zniechęcać, lepiej potraktować ich wykonanie jako wyzwanie. 💪 Zatem zapraszam jak zawsze poniżej i życzę wspaniałych doznań. 😊


14 stycznia 2018

Specjalnie dla fanów Littlest Pet Shop

Macie w domu fanów małych, słodkich zwierzątek Littlest Pet Shop? Jeśli tak, to koniecznie musicie zobaczyć ten post. 😄❤🐱🐶🐻