12:59

Cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki ;-)

Z całą pewnością znane są Wam bajaderki. Dziś w połączeniu z patyczkiem od lizaka, nazywane cake pops i rozsławione przez Bakarellę, która robi z nich prawdziwe cuda.😍 Zapraszam do obejrzenia moich cake pops, choć nie są idealnie równe 😉, ale na szczęście pyszne. 😋 Po przepis odsyłam poniżej.








Składniki*:
400g pokruszonego ciasta (ja wykorzystałam ciasto biszkoptowe)
80g nutelli
120g mascarpone
200g czekolady do rozpuszczenia (ja użyłam białej czekolady IRCA Cioccolato)

1 łyżka oleju
barwniki, posypki, etc. (wg uznania i upodobań)


Przygotowanie:

Zaczynamy od pomieszania nutelli z mascarpone. Z tak przygotowaną masą mieszamy pokruszone ciasto i formujemy jedną wielką kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu masy, formujemy kulki jednakowej wielkości i układamy je na naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (uwaga! naczynie musi być takiej wielkości, by przygotowane kulki zmieściły się do zamrażarki), po czym ponownie umieszczamy na 15 minut w zamrażarce. W tym czasie przygotowujemy patyczki i rozpuszczamy niewielką ilość czekolady w kąpieli wodnej wraz z odrobiną oleju. Kulki wyjmujemy z zamrażarki i wbijamy w nie patyczki, których końcówkę uprzednio moczymy w rozpuszczonej czekoladzie. Patyczek (stroną umoczoną w czekoladzie) wbijamy w środek kulki.Ponownie umieszczamy kulki wraz z patyczkami w zamrażarce na kolejne 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 1 łyżkę oleju. Wyjmujemy nasze lizaki z zamrażarki, a następnie zanurzamy je w roztopionej czekoladzie i czekamy aż skapie z nich jej nadmiar. Wtedy możemy dowolnie udekorować nasze cake pops i wbić je w styropian lub ułożyć na papierze do pieczenia patyczkami do góry.

*ilość cake pops będzie zależna od wielkości kulek, ale powinno wyjść ok. 20-25 sztuk 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger