18:53

Mini tort czekoladowy

Potrzebujecie czasem małego tortu? Służę pomocą i proponuję 16cm tort z musem czekoladowym. 😋❤🍫


Składniki:

Ciasto:

3 jajka o rozmiarze L
100g cukru
75g mąki pszennej
30g kakao (ja użyłam DecoMorreno)


Krem czekoladowy:
250g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
375ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki masła

Dodatkowo:

dżem z czerwonych owoców
1/2 szklanki kawy zbożowej (do nasączenia blatów)

Przygotowanie:

Uwaga!!! Pierwsza i najważniejsza informacja- mus czekoladowy, zaczynamy robić co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, wcześniej.  Ciasto. Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Następnie po kolei dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypujemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Torcik pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160⁰ (góra i dół) bez termoobiegu. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem. Do garnka wlewamy śmietankę oraz masło. Całość podgrzewamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną wcześniej czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Sos studzimy do temperatury pokojowej, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy, aż masa osiągnie konsystencję gęstego kremu. Złożenie tortu. Blaty tortu nasączamy ponczem przygotowanym z kawy zbożowej i wody. Na nasączony blat wykładamy dżem z czerwonych owoców, a następnie mus czekoladowy. Tak postępujemy z każdym blatem, natomiast wierzch i boki smarujemy pozostałym musem czekoladowym. Dekorujemy wg własnego uznania. W moim przypadku dekoracja opiera się na ręcznie wykonanych ażurowych rurkach czekoladowych i fakturze wykonanej na bokach tortu.

S M A C Z N E G O ! 😍

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger