10:00

Smaki dzieciństwa: blok czekoladowy

Dziś mam dla Was coś pysznego, idealnego do filiżanki kawy, zwłaszcza że dziś Międzynarodowy Dzień Kawy (29.września). Tradycja picia kawy jest bardzo długa, ale święto kawy jest stosunkowo krótkie. W tym roku obchodzone jest ono dopiero po raz czwarty. 😉Z tej okazji zdradzę Wam przepis mojej Mamy na  coś słodziutkiego, co niewątpliwie budzi skojarzenia z okresem PRLu. Mowa o bloku czekoladowym, czyli o domowej czekoladzie. 🍫 Dla mnie jest to jedyny i najlepszy blok jaki można przygotować. 😍😃




Blok czekoladowy:
400-500g mleka w proszku
1 margaryna Kasia
1 szklanka cukru
7-8 łyżek wody
3-4 łyżki kakao
ok. 30 sztuk herbatników


Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy Kasię, wsypujemy cukier, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Dodajemy kakao, po czym zdejmujemy masę z ognia. Wsypujemy do niej pokruszone wcześniej herbatniki (ok. 20 sztuk). Całość przekładamy do formy (np. keksówka), którą wcześniej wykładamy folią spożywczą i ugniatamy. Całość dopełniamy (wciskamy je w masę) połamanymi, ale już nie pokruszonymi❗ herbatnikami (ok. 10 sztuk). Blok czekoladowy schładzamy, a później już tylko jemy. 😋🍴🍫

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger