10:19

Czekoladowe trio. Z miłości nie tylko do słodkości ;-)

Idealny do świętowania rocznicy ślubu... 😍💕 Pozłacany 24-karatowym, jadalnym złotem tort z trzema kremami w środku: z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady.



Biszkopt (16 cm):
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru 
2 łyżki kakao

Mus czekoladowy:
125ml śmietanki 30%
125g mascarpone
50g białej czekolady
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:

Biszkopt. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy białka na małych obrotach aż do spienienia. Następnie, zwiększając obroty, dodajemy po łyżce cukru. Białka ubijamy aż do momentu kiedy będą błyszczące i sztywne. Cały czas ubijając białka, dodajemy po jednym żółtku. W międzyczasie mieszamy i przesiewamy mąkę pszenną oraz kakao. Wymieszaną mąkę dodajemy do ubitych białek i mieszamy delikatnie (do całkowitego połączenia składników) drewnianą szpatułką uważając, by nie zniszczyć ubitej piany. Piekarnik nagrzewamy do 160⁰- 165 góra i dół. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy je i energicznie rzucamy o blat. Czekamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 4 części i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Mus czekoladowy. Zaczynamy od rozpuszczenia gorzkiej czekolady. Do rondelka przelewamy około łyżkę śmietanki i dodajemy do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostawiamy do wystudzenia. 40ml śmietanki miksujemy z 40g mascarpone oraz  łyżką cukru pudru, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego kremu. Wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną gorzką czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy (tylko do połączenia składników). Czynność powtarzamy  z czekoladą mleczną i białą, lecz w tych dwóch przypadkach nie dodajemy już cukru pudru. Złożenie tortuWcześniej nasączony, pierwszy blat tortu umieszczamy na paterze i wykładamy na niego mus z gorzkiej czekolady. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność, wykładając mus z mlecznej czekolady i przykrywając trzecim blatem tortu. Ponownie wykładamy mus, tym razem z białej czekolady i przykrywamy ostatnim już, czwartym blatem. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger