16:03

Urodzinowe słodkości- bezy z arkuszem Sugar Stamp



Urodziny, urodziny i już po urodzinach. Kilka zarwanych nocy nie tylko płaczem dzieci, ale przygotowaniami do pierwszych urodzin.❤ Na pierwszy ogień poszła produkcja baneru urodzinowego, a później tiulowych pomponów w kolorach brudnego różu, bieli i szarości. Na koniec pozostało najważniejsze- tort i inne słodkości 😊😋😊

Tort zostawię na koniec 😏, a tymczasem pokażę Wam coś absolutnie wyjątkowego. Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam że muszą zagościć na słodkim stole, który będę przygotowywać na roczek. O czym mowa? O arkuszach Sugar Stamp. Póki co w Polsce nie ma dostępnych wielu fantastycznych wzorów, ale myślę że z czasem się to zmieni. Zobaczcie sami...














Choć mam swój inny, sprawdzony przepis na bezy, postanowiłam zaufać producentowi arkuszy i skorzystać z jego przepisu. Wyszły cudne, białe, idealne i co najważniejsze- były pyszne, a przy tym pięknie się prezentowały 😋👌
Poniżej udostępniam przepis, który znajdziecie również na stronie producenta ➨ Sugar Stamp przepis

Składniki:
1 arkusz Sugar Stamp
2 białka dużych jaj
125g cukru
50g cukru pudru


Przygotowanie:

Cukier mieszamy z białkami i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia cukru (około 10 minut). Następnie miksujemy masę na wysokich obrotach przez około 6-7 minut, aż beza będzie gęsta. Dodajemy cukier puder i tym razem na najniższych obrotach mieszamy do momentu uzyskania stabilnej bezy (około 2 minuty). Taką masę nakładamy do rękawa cukierniczego z wybraną przez nas końcówką (ja użyłam tylki Wilton 6B). Arkusz Sugar Stamp układamy na blasze zadrukowaną stroną do góry, tzn. bardziej "ziarnistą" stroną. Możemy zaczynać nakładanie bez. Bezy suszymy 2 godziny w 80⁰ bezwzględnie z termoobiegiem. Bezy mają być suche zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Gdy bezy są już gotowe, wyjmujemy blachę z piekarnika i natychmiast zdejmujemy bezy z arkusza. 

Porady, czyli co zrobić, by beza się udała: 
✔ 
białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek;
✔ najlepiej używać metalowej miski, ewentualnie szklanej, ale nie plastikowej;
✔ miska powinna być idealnie czysta i sucha;
✔ nie ubijać białek zbyt długo, żeby nie przebić piany;
✔ ubita piana musi być wykorzystana natychmiast;
✔ bezy nie pieczemy, bezę suszymy ZAWSZE z termoobiegiem;
✔ arkusz Sugar Stamp zastępuje papier do pieczenia, więc już go nie używamy przygotowując bezy;
✔ ważna jest znajomość swojego piekarnika- czasami przygotowanie bezy będzie możliwe jedynie na najniższym poziomie piekarnika, dlatego sprawdźcie swój piekarnik wcześniej, bo arkusze niestety nie należą do najtańszych 💲



3 komentarze:

  1. Wyglądały cudnie i smakowały wyjątkowo.Nigdzie w sklepach takich nie ma

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd kupiłaś te magiczny papier we wzory? :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger