21:30

Ciasteczkowe brownie

Dzisiaj zapraszam na całkiem przypadkowy amerykański deser 😋 A dlaczego przypadkowy? Otóż powstanie brownie to bardzo krótka i zabawna historia. Mianowicie, Pani Brown (autorka słynnego brownie) przygotowywała ciasto dla swoich gości, ale w pośpiechu zapomniała dodać proszek do pieczenia. Mimo, iż ciasto nie wyrosło, postanowiła pokroić je i podać swoim przyjaciołom. W taki właśnie przypadkowy sposób powstało ciasto, którym dziś zachwycają się ludzie na całym świecie, także ja i moi najbliżsi 😋🍪🍪🍪😋. 
Dziś proponuję Wam ciasteczka brownie, których przepis znalazłam kiedyś na jednym z blogów kulinarnych i od tamtej pory są bardzo częstym, a wręcz nieodłącznym elementem porannej kawy 😉




Składniki:
60g masła
150g cukru
2 jajka
50g mąki
170g gorzkiej czekolady
50g deserowej czekolady

50g orzechów pekan (lub włoskich)
2 i 1/2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:


W rondelku rozpuszczamy pokrojone masło, po czym dodajemy do niego pokrojoną gorzką czekoladę. Całość mieszamy, a po całkowitym roztopieniu odstawiamy z ognia. Następnie do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Jajka wraz z cukrem ubijamy około 5 minut do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru oraz aż jajka będą gęste i puszyste. Wlewamy roztopione wcześniej masło z gorzką czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy i pokrojoną czekoladę deserową. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na 10 minut w zamrażarce. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 175⁰ góra i dół, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy masę z zamrażarki i wykładamy po łyżce zachowując odstępy. Pieczemy przez około 10 minut. Wyjęte z piekarnika ciasteczka powinny być miękkie w środku. Smacznego! 😊👌

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger