16:31

Tarta z truskawkami


Suchy spód:
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajko
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:
500g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30% (bardzo zimnej)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

Spód. Przesiewamy mąki, a następnie wkładamy ją wraz z cukrem pudrem i pokrojonym na kawałki masłem do misy miksera, po czym miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki. Dodajemy jajko oraz wanilię i miksujemy aż do połączenia składników. Spód można również zagnieść ręcznie. Z ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180º góra dół bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na około 3 mm. Rozwałkowany placek przykrywamy folią spożywczą, zawijamy go na wałek i przenosimy do formy na tartę o średnicy 24cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód tarty dokładnie dziurkujemy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolką. Spód tarty pieczemy 15 minut, a następnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze około 8-10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Spód pozostawiamy w formie całkiem wystygnie. Krem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wykładamy na chłodny spód tarty. Przed podaniem na kremie umieszczamy truskawki.



S M A C Z N E G O ! 😃😃😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger