Zachęcam do przygotowania obłędnie pysznych i bardzo prostych rogalików drożdżowych 😉 Ja uwielbiam je z marmoladą różaną. Jak zazwyczaj, poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
400g śmietany 18%
100g drożdży
1kg mąki
250g margaryny Kasi
4 jajka
4 łyżki cukru
1 żółtko do posmarowania rogalików
opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:
Śmietanę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, po czym odkrajamy kawałki ciasta i wałkujemy je na okrągłe, niezbyt cienkie placki, które następnie kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy marmoladę (taką ilość, jaką preferujemy). Każdy trójkąt zwijamy od szerszego brzegu do węższego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180⁰ góra i dół, a w międzyczasie smarujemy rogaliki roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Rogaliki pieczemy aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu i wystudzeniu, możemy posypać je cukrem pudrem.
100g drożdży
1kg mąki
250g margaryny Kasi
4 jajka
4 łyżki cukru
1 żółtko do posmarowania rogalików
opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:
Śmietanę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, po czym odkrajamy kawałki ciasta i wałkujemy je na okrągłe, niezbyt cienkie placki, które następnie kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy marmoladę (taką ilość, jaką preferujemy). Każdy trójkąt zwijamy od szerszego brzegu do węższego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180⁰ góra i dół, a w międzyczasie smarujemy rogaliki roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Rogaliki pieczemy aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu i wystudzeniu, możemy posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz