10:40

Domowy chleb

Majówka właśnie się rozpoczyna, dlatego dzisiejszy post traktuje o chlebie. Bo przecież nie trzeba kupować pieczywa na cały weekend majowy 😉 Po co go później mrozić lub jeść kilkudniowy, jeśli można go zwyczajnie upiec samemu? 😉 Nie jest to chleb na zakwasie, nie wymaga wiele pracy ani czasu, a jest pyszny i na dodatek długo pozostaje świeży 😊👌




Składniki (na 2 keksówki):
100g drożdży 
1kg mąki
ok. 1l wody
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

opcjonalnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, kminek, sezam, orzeszki pinii, żurawina, itd. ...


Przygotowanie:

Piekarnik podgrzewamy do temperatury 200º góra i dół. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, sól i 1 szklankę wody. Całość mieszamy, a następnie dodajemy na przemian mąkę oraz pozostałą ilość wody. Na koniec dodajemy wybrane nasiona/ suszone owoce i całość jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch również możemy posypać np. słonecznikiem. Keksówki wstawiamy do piekarnika na 60 minut na 200º góra i dół. SMACZNEGO! 😋😋😋




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger