10:27

Sernik Pina Colada

Dzisiaj bez czekolady, co nie znaczy, że nie będzie pysznie. 😉😋 Na warsztat trafił sernik Pina Colada, czyli odrobina egzotyki w te pochmurne i wietrzne dni 🍍🍍🍍👌






Spód sernika:
350g ciastek kokosowych 
50-100g masła

Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
250g mascarpone

1 i 1/2 szklanki schłodzonego mleka skondensowanego z puszki
1 puszka (400ml) mleka kokosowego
1 puszka (565g) ananasa
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek 
2 żółtka
opcjonalnie: 25ml likieru kokosowego


Wierzch sernika:
300-400g śmietany homogenizowanej
50g wiórków kokosowych

opcjonalnie: listki ananasa
 

Przygotowanie:

Spód. Ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Jeśli użyjemy kruchych ciasteczek kokosowych wystarczy, że dodamy 50g masła, ale jeśli użyjemy ciasteczek owsianych, powinniśmy do nich dodać 100g masła. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno i na boki tortownicy wykładamy przygotowaną wcześniej masę i mocno ją dociskamy. Całość wstawiamy do lodówki. Masa serowa. Ananasy odsączamy i miksujemy blenderem, by osiągnąć konsystencję purée. Z puszki z mlekiem kokosowym zbieramy gęstą śmietanę, która tworzy się od wierzchu do, mniej więcej, połowy puszki i odkładamy ją na miseczkę. Następnie mielimy twaróg (najlepiej trzykrotnie) i przekładamy go do miski. W międzyczasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180⁰ góra i dół. Do zmielonego twarogu dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną, a następnie miksujemy wszystko na małych obrotach. Dodajemy 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego i dalej miksujemy. Dodajemy kolejne składniki, czyli jajka i żółtka. Robimy to w  ok. 15-sekundowych odstępach, tzn. po każdym dodanym jajku chwilę miksujemy (nadal na małych obrotach). Na koniec dodajemy śmietankę kokosową, którą zebraliśmy z mleka kokosowego, purée ananasowe oraz likier kokosowy (jesli używamy). Tak przygotowaną masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120⁰ góra i dół, i pieczemy jeszcze przez 100 minut. Wierzch sernika. Śmietanę mieszamy z pozostałą 1/4 szklanki mleka skondensowanego z puszki. Po upieczeniu wysuwamy sernik z piekarnika i wylewamy na niego przygotowaną mieszankę. Sernik ponownie wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15 minut w temperaturze 120⁰ góra i dół. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Po ostudzeniu, obkrajamy nożem (przy samych brzegach tortownicy) i zdejmujemy obręcz. Sernik wkładamy na całą noc do lodówki, a tuż przed podaniem dekorujemy go wiórkami kokosowymi i listkami ananasa (jeśli ich używamy).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger