09:00

Suflet czekoladowy

Suflet to pochodzący z XVIII-wiecznej Francji przysmak, który może przybrać postać pysznego deseru, ale też wytrawnego dania. Wszystko to zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. Dzisiaj przyszła pora na suflet czekoladowy, bo czy jest coś lepszego na poprawę humoru? 😉 



Składniki (4 suflety):
3 jajka w temperaturze pokojowej
2 i 1/2 łyżki cukru
90ml śmietanki kremówki 36%
140g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu
szczypta soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania 4 ramekinów o pojemności ok. 180ml każdy. Następnie dokładnie smarujemy je masłem. Piekarnik nagrzewamy do 200º góra i dół bez termoobiegu. W międzyczasie siekamy czekoladę, po czym przygotowujemy garnek i wkładamy do niego śmietankę wraz z cukrem oraz rumem. Całość zagotowujemy. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z palnika i wsypujemy, przygotowaną wcześniej, posiekaną czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie studzimy masę aż będzie lekko ciepła (letnia). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy i mieszamy do połączenia składników. Masa powinna mieć płynną konsystencję. Następnie w szklanym lub metalowym naczyniu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli aż do momentu, gdy konsystencja będzie prawie sztywna (bardzo istotne jest tu słowo "prawie", ponieważ masa nie może być zbyt sztywna). Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowaną masę sufletową przelewamy do ramekinów, które następnie wkładamy do piekarnika. Po kilkunastu sekundach obniżamy temperaturę do 180º góra i dół bez termoobiegu i pieczemy ok. 15- 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy suflety, posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy, ponieważ po kilku minutach suflety zaczną powoli opadać.


Porady: 
✔ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej;

✔ dokładnie oddzielamy białka od żółtek;
✔ ubijamy białka w szklanej lub metalowej misce;
✔ ramekiny dokładnie smarujemy masłem, by suflet się nie przykleił;
✔ odpowiednio wcześniej włączamy piekarnik, by dobrze się nagrzał;
✔ nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia, gdyż może to spowodować opadnięcie naszych sufletów;
✔ suflet podajemy gorący, bezpośrednio po wyjęciu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger