14:02

Mega czekoladowy torcik zaręczynowy

💕💕💕 LOVE IS IN THE AIR... 💕💕💕Delikatna zmiana tematyczna- tort na zaręczyny. 😉😊 Bardzo dobra okazja do świętowania, zwłaszcza tortem czekoladowym. Przecież nie tylko pierścionek zaręczynowy wywołuje uczucie szczęścia. 😉 A tak całkiem poważnie, czekolada zwiększa wydzielanie endorfin i pobudza wydzielanie serotoniny, reguluje sprawność komórek nerwowych, rozjaśnia umysł, zwiększa przepływ energii, powoduje uczucie zadowolenia, poprawia nastrój. Nie pozostaje zatem nic innego jak przygotować taki czekoladowy torcik. Po przepis zapraszam poniżej. 😉💓🍫

Wszystkiego najlepszego i dużo, dużo miłości. 😘😘😘😘😘





Biszkopt kakaowy (16cm):
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Mus czekoladowy:
250g mascarpone
250ml śmietanki 36%

100g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru 

Cream cheese :
3/4 kostki masła (150g)
3/4 szkl. cukru pudru
135g serka kremowego, np. Łaciaty naturalny

Przygotowanie:

Biszkopt. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy białka na małych obrotach aż do spienienia. Następnie, zwiększając obroty, dodajemy po łyżce cukru. Białka ubijamy aż do momentu kiedy będą błyszczące i sztywne. Cały czas ubijając białka, dodajemy po jednym żółtku. W międzyczasie mieszamy i przesiewamy mąkę pszenną oraz kakao. Wymieszaną mąkę dodajemy do ubitych białek i mieszamy delikatnie (do całkowitego połączenia składników) drewnianą szpatułką uważając, by nie zniszczyć ubitej piany. Piekarnik nagrzewamy do 160⁰- 165 góra i dół. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy je i energicznie rzucamy o blat. Czekamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 3 części i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Mus czekoladowy. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Do rondelka przelewamy około 50ml śmietanki i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostawiamy do wystudzenia.  Pozostałą śmietankę (około 200ml) miksujemy, dodając do niej cukier puder. Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego kremu. Na koniec wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę Całość jeszcze chwilę miksujemy (tylko do połączenia składników). Wykończenie. Wcześniej nasączony, pierwszy blat tortu umieszczamy na paterze i wykładamy na niego połowę przygotowanego musu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność, wykładając pozostałą część musu i przykrywając trzecim blatem tortu. Tort wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy cream cheese, który użyjemy do pokrycia wierzchu tortu i jego boków. Masło ucieramy razem z cukrem do momentu, aż masa osiągnie biały kolor. Tak otrzymaną masę nakładamy na tort (albo za pomocą worka cukierniczego, albo- szpatułki). Po nałożeniu masy, wkładamy tort na kilka godzin do lodówki.






2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger