Beza (4 blaty po 22cm):
6 białek
330g cukru drobnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki octu winnego
Krem:
500ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
500g mascarpone
6-8 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
500g mascarpone
6-8 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
Dodatki:
truskawki, syrop truskawkowy
Przygotowanie:
Beza. Dokładnie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w metalowej lub szklanej misce. W czasie, gdy będziemy ubijać jajka, nastawiamy piekarnik na 120º góra dół bez termoobiegu. Ubijamy jajka do momentu, gdy powstanie lejąca piana. Wtedy stopniowo zaczynamy dodawać cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Przed końcem ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny i wszystko miksujemy do połączenia składników. Pianę wykładamy na blachę, na której wcześniej umieściliśmy papier do pieczenia, formując 4 koła o średnicy około 22 cm. W związku z tym, że 4 bezowe koła nie zmieszczą się na jednej blasze, umieszczamy je na dwóch blachach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120º góra i dół bez termoobiegu i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100º góra i dół bez termoobiegu i suszymy bezę kolejne 2 godziny. Pamiętamy jednak, żeby zamienić blachy miejscami (ja zrobiłam to 2 razy- pierwszy raz po 15 minutach w 120º, drugi raz po godzinie w 100º). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy. Studzimy bezę w zamkniętym piekarniku około 1 godzinę. Krem. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Pod koniec miksowania dodajemy jeszcze mascarpone i chwilę miksujemy (do połączenia składników). Wykończenie. Na paterze umieszczamy pierwszy blat bezy i wykładamy na niego śmietankę oraz truskawki, syrop truskawkowy lub to i to. Przykrywamy kolejnymi blatami bezowymi i powtarzamy czynności. Ja najbardziej lubię, gdy beza jest krucha, więc składałam tort bezpośrednio przed podaniem. 😉
Pozostałe porady dotyczące przygotowania bezy znajdziecie tutaj➨ Beza- porady (pod przepisem na bezę z marakują i malinami).
Pozostałe porady dotyczące przygotowania bezy znajdziecie tutaj➨ Beza- porady (pod przepisem na bezę z marakują i malinami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz