09:13

Must have sezonu letniego

Mój prywatny must have na sezon letni. 😉 Kiedy żar leje się z nieba truskawki zawsze są pożądane, a truskawki ze śmietaną i z bezą... mmhmmm... pyszota. 😍🍓😋 Korzystajcie, bo ponoć to już końcówka pysznych, słodkich i rodzimych truskawek.


Beza (4 blaty po 22cm):
6 białek
330g cukru drobnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki octu winnego

Krem:
500ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
500g mascarpone
6-8 łyżek cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix

Dodatki:

truskawki, syrop truskawkowy

Przygotowanie:

Beza. Dokładnie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w metalowej lub szklanej misce. W czasie, gdy będziemy ubijać jajka, nastawiamy piekarnik na 120º góra dół bez termoobiegu. Ubijamy jajka do momentu, gdy powstanie lejąca piana. Wtedy stopniowo zaczynamy dodawać cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Przed końcem ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny i wszystko miksujemy do połączenia składników. Pianę wykładamy na blachę, na której wcześniej umieściliśmy papier do pieczenia, formując 4 koła o średnicy około 22 cm. W związku z tym, że 4 bezowe koła nie zmieszczą się na jednej blasze, umieszczamy je na dwóch blachach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120º góra i dół bez termoobiegu i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100º góra i dół bez termoobiegu i suszymy bezę kolejne 2 godziny. Pamiętamy jednak, żeby zamienić blachy miejscami (ja zrobiłam to 2 razy- pierwszy raz po 15 minutach w 120º, drugi raz po godzinie w 100º).  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy. Studzimy bezę w zamkniętym piekarniku około 1 godzinę. Krem. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Pod koniec miksowania dodajemy jeszcze mascarpone i chwilę miksujemy (do połączenia składników). Wykończenie. Na paterze umieszczamy pierwszy blat bezy i wykładamy na niego śmietankę oraz truskawki, syrop truskawkowy lub to i to. Przykrywamy kolejnymi blatami bezowymi i powtarzamy czynności. Ja najbardziej lubię, gdy beza jest krucha, więc składałam tort bezpośrednio przed podaniem. 😉
Pozostałe porady dotyczące przygotowania bezy znajdziecie tutaj➨ Beza- porady (pod przepisem na bezę z marakują i malinami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger