21:05

Plaster miodu

Choć dzisiaj powinnam wrzucić rogale świętomarcińskie, to proponuję coś zupełnie innego, a to ze względu na dzisiejszego Solenizanta. 💗💗💗

Zatem do rzeczy. Czy miód zawsze musi kojarzyć się z pszczołami? Ja proponuję Wam lepsze, a na pewno smaczniejsze i przyjemniejsze skojarzenie- CZEKOLADA, plaster miodu z ... czekolady. 👌

Mega czekoladowy tort, który składa się głównie z gorzkiej czekolady, bo jest ich aż 7 tabliczek, a dodatkowo mnóstwo słodkości z mlecznej czekolady na wierzchu. 😋

Przepis jak zawsze poniżej.

Ciasto czekoladowe:
200g gorzkiej czekolady
250g masła
1 szkl. mleka
5 średniej wielkości jajek
1 i 1/4 szkl. drobnego brązowego cukru
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki likieru kawowego

Krem czekoladowy:
800g (2 puszki) masy kajmakowej/ krówkowej tradycyjnej
250g gorzkiej czekolady

Plaster miodu:
250g gorzkiej czekolady
folia bąbelkowa lub gotowa forma do przygotowania plastra miodu

Wierzch ciasta:
ulubione słodycze (u mnie: E.Wedel WW, Milky Way Crispy Rolls, Kider Bueno, Kinder Country, Maltesers, Ferrero Rocher)


Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe. Wszystkie potrzebne składniki wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pokrojone w kosteczki masło. Całość podgrzewamy aż do roztopienia się masła. Następnie dodajemy połamaną w kosteczkę czekoladę i podgrzewamy do całkowitego roztopienia i otrzymania gładkiego czekoladowego sosu. Odkładamy do przestudzenia. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Przestudzony sos czekoladowy przelewamy do większej miski. Dodajemy jajka oraz cukier. Całość mieszamy do połączenia składników. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane wcześniej suche składniki oraz likier. Ponownie mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Przygotowujemy 3 formy o średnicy 18cm i wykładamy je papierem do pieczenia. Wlewamy do nich przygotowaną masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 160⁰ (góra i dół) piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia. Krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę kajmakową/ krówkową wykładamy do miski i miksujemy. Dodajemy do niej przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy aż do otrzymania gładkiego czekoladowego kremu. Plaster miodu. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotowa polewa czekoladowa powinna być gęsta i aksamitna. Odmierzamy kawałek folii bąbelkowej o nieco dłuższym obwodzie niż obwód tortu i o 1,5cm wyższy niż tort. Folię rozkładamy na gładkiej powierzchni, koniecznie bąbelkami do góry!!! Na rozłożoną folię wykładamy roztopioną wcześniej czekoladę i rozsmarowujemy ją szpatułką tak, by wniknęła we wszystkie szczeliny miedzy bąbelkami. Folię z rozsmarowaną masą czekoladową odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy, by czekolada "się lekko ścięła", ale była na tyle elastyczna, by można ją było zawinąć dookoła tortu. Wykonanie tortu. Blaty kroimy na pół i przekładamy je kremem. Cały tort, tj. wierzch oraz boki również smarujemy kremem. Boki tortu dokładnie owijamy folią ostrożnie ją dociskając. Następnie przystępujemy do odklejania folii od czekolady. Jedną dłonią trzymamy plaster czekolady, by nie odkleił się od tortu, a drugą stopniowo odrywamy folię powoli ją ciągnąc. Na koniec dekorujemy wierzch ulubionymi słodyczami. 😍😍😍 

3 komentarze:

  1. Córciu,myślę,że wykwalifikowany cukiernik powinien Ci pogratulowac.Wyglada pięknie i na pewno tak smakuje.Jestem z Ciebie dumna❤��

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger