14:19

Czekoladowy zakalec ;-)


Czekoladowy zakalec, jak zwykło się mówić o brownie, musiał znaleźć się na naszym urodzinowym słodkim stole, bo przecież cała rodzina uwielbia ciasta i ciasteczka czekoladowe. 😉

Historia powstania tego amerykańskiego wypieku jest dość zabawna. Mianowicie, przygotowująca ciasto dla swoich gości amerykańska bibliotekarka, Mildred Schrumpf, zapomniała dodać proszku do pieczenia. Mimo tego, że ciasto nie wyrosło, postanowiła zaryzykować i je podać. Jakież było jej zdziwienie, gdy goście w zawrotnym tempie pochłaniali jej "nieudany" wypiek .😉 Tak oto powstało brownie, które stało się spełnieniem snów dla miłośników czekolady nie tylko wśród gości Mildred Schrumpf, ale czekoladoholików na całym świecie. 🍫🍫🍫

Po przepis zapraszam jak zawsze poniżej. 👇 



Składniki:

300g gorzkiej czekolady
200g masła
250g drobnego cukru
3 jajka
135g mąki
szczypta soli
orzechy pekan (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Przygotowujemy formę o wymiarach 21x28cm poprzez posmarowanie jej tłuszczem i wyłożenie papierem do pieczenia.  Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy je delikatnie na małym ogniu. Dodajemy, połamane wcześniej na małe kawałki, 2 gorzkie czekolady i mieszamy aż do roztopienia, po czym odstawiamy z ognia. W misce miksujemy jajka z cukrem i dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, sól i mieszamy aż masa będzie jednolita. Jeśli chcemy użyć orzechów pekan, siekamy je i dodajemy do gotowej już masy. (Uwaga! Orzechy można też dodać wcześniej i wszystko razem, łącznie z orzechami, zmiksować na jednolitą masę 😊). Pozostaje nam jeszcze starcie 100g czekolady na tarce. Na koniec przygotowaną masę wykładamy do formy, a wierzch posypujemy startą wcześniej czekoladą. Brownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160⁰ (góra i dół) i pieczemy przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na małe kawałki.

S M A C Z N E G O !  ! ! 😋❤😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger