14:37

Dzień Ojca

Drodzy, pamiętacie o dzisiejszym święcie? Dziś Dzień Ojca, dlatego samych wspaniałości dla Waszych Ojców i Ojców Waszych dzieci 😘 U nas dziś od rana pieczenie, ale tym razem nie na słodko 😉 Świetna zabawa dla wszystkich, dla starszych i młodszych, a przy okazji dobry pretekst do wspólnego spędzania czasu👌 Jeśli chcecie skorzystać, to poniżej przepis na masę solną. Kto jeszcze nie ma prezentu, polecam 🎁🎁🎁



Masa solna cóż to takiego? To po prostu masa do modelowania, którą możemy przygotować sami, bo składa się z mąki, wody i soli oraz barwników, jeśli zamierzacie takich użyć. Przepisy różnią się od siebie w zależności od tego, co chcemy wykonać.

Przepis podstawowy:
1szkl mąki
1szkl soli
125ml wody

Składniki łączymy do osiągnięcia jednolitej, gładkiej masy. Możemy dodać również jakiś barwnik, np. cynamon, papryka lub po prostu barwnik spożywczy. Możemy również pomalować masę farbami akrylowymi po jej wyschnięciu. Następnie przygotowane produkty suszymy. Robimy to albo naturalnie, co gwarantuje, że wykonane przez nas cuda nie popękają. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, możemy je wysuszyć w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 100⁰ na termoobiegu, co trwa ok. 3 godziny. Nam nic nie popękało, ale pamiętajcie, że niższa temperatura daje większe szanse, że nic nie ulegnie pęknięciom. Wtedy musicie tylko odpowiednio wydłużyć czas suszenia.

Masa solna do małych modeli:
1szkl mąki
100g mąki ziemniaczanej
1szkl soli
150ml wody

Masa solna do dużych modeli:1szkl mąki
2szkl soli
125ml wody

Elastyczna masa solna do naturalnego wysychania:1szkl mąki
2szkl soli
125ml wody
2 łyżki (rozpuszczonego wcześniej) kleju do tapet 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger