Składniki (4-6 porcji):
400ml śmietanki 30%
70g cukru
100g białej czekolady
4 żółtka
1 laska wanilii
4 łyżki cukru (może być trzcinowy)
Przygotowanie:
Tym razem zaczynamy od śmietany. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy do niej ziarenka wanilii i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia na 5 minut. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. wsypujemy do niej kawę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce ucieramy żółtka z cukrem (70g) aż otrzymamy gładką i puszystą konsystencję. Cały czas mieszamy stopniowo dodając śmietankę wymieszaną uprzednio z czekoladą i wanilią. Masę przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110⁰ góra i dół i pieczemy przez około 35-40 minut. Pieczemy tylko do czasu aż krem się zetnie i będzie gęsty (masa stężeje jeszcze, gdy ją schłodzimy i wstawimy do lodówki). Po wyjęciu z piekarnika studzimy krem, po czym wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem wierzch deseru posypujemy cukrem, np. trzcinowym i opalamy za pomocą palnika. Deser gotowy, zachęcam do spróbowania również tej wersji 😋👌
Porady:
✔ po porady odsyłam do wcześniejszego wpisu ➨ Kawowy crème brûlée
70g cukru
100g białej czekolady
4 żółtka
1 laska wanilii
4 łyżki cukru (może być trzcinowy)
Przygotowanie:
Tym razem zaczynamy od śmietany. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy do niej ziarenka wanilii i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia na 5 minut. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. wsypujemy do niej kawę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce ucieramy żółtka z cukrem (70g) aż otrzymamy gładką i puszystą konsystencję. Cały czas mieszamy stopniowo dodając śmietankę wymieszaną uprzednio z czekoladą i wanilią. Masę przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110⁰ góra i dół i pieczemy przez około 35-40 minut. Pieczemy tylko do czasu aż krem się zetnie i będzie gęsty (masa stężeje jeszcze, gdy ją schłodzimy i wstawimy do lodówki). Po wyjęciu z piekarnika studzimy krem, po czym wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem wierzch deseru posypujemy cukrem, np. trzcinowym i opalamy za pomocą palnika. Deser gotowy, zachęcam do spróbowania również tej wersji 😋👌
Porady:
✔ po porady odsyłam do wcześniejszego wpisu ➨ Kawowy crème brûlée
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz