10:40

Smaki dzieciństwa: karpatka

Tak sobie myślę, że miło wrócić do smaków i zapachów, które kojarzą się z rodzinnym domem, mamą piekącą ciasta dla całej rodziny. Dlatego co jakiś czas będą pojawiały się wpisy z cyklu: "Smaki dzieciństwa". 😊 Dzisiaj zaczynamy od karpatki. Osobiście bardzo lubię i polecam zwłaszcza z własnoręcznie przygotowanym kremem budyniowym (mimo tego, że te gotowe kuszą 😉).



Choć w podręcznikach gastronomicznych, jak również słownikach języka polskiego, możemy przeczytać, że karpatka składa się z dwóch blatów: dolny z ciasta kruchego, górny z ciasta parzonego, to bardzo popularna jest karpatka na dwóch blatach z ciasta parzonego. I taka też jest moja ulubiona 😊😋 A cóż to takiego to ciasto parzone? To po prostu ciasto otrzymane poprzez zaparzenie mąki w wodzie z tłuszczem, ot cała tajemnica. Przepis jak zawsze poniżej



Ciasto parzone:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

80g budyniu waniliowego bez cukru
750ml mleka

1/4 szklanki cukru
200g masła (miękkiego)

Przygotowanie:

Ciasto parzone. Zaczynamy od roztopienia masła w garnku. Następnie dodajemy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką aż do powstania gładkiej i gęstej masy. Przygotowaną masę przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dzielimy ciasto na 2 części. Piekarnik nagrzewamy do 200⁰ góra i dół. Podczas nagrzewania piekarnika, przygotowujemy blachę lub dużą formę (tj. o wymiarach 25cm x 36cm). Mianowicie, smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Jedną część ciasta wykładamy na blachę, delikatnie rozprowadzając ciasto łopatką. Pieczemy około 25 minut. Bardzo ważne, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i powtarzamy to samo z drugim blatem. Krem budyniowy zaczynamy od ugotowania budyniu. Budyń i cukier mieszamy w szklance mleka, a pozostałą część mleka zagotowujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem mieszając aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń gotujemy około 2 minuty, po czym odstawiamy z ognia i studzimy co chwilę mieszając, by nie zrobił się kożuch. Następnie miękkie masło ubijamy mikserem i dodajemy do niego ostudzony budyń. Całość ubijamy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na dolnym blacie karpatki i przykrywamy go drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger