17:39

Pudding z mlekiem kokosowym, chia i marakują

Po przerwie coś na ochłodę. Przepis jak zwykle pod zdjęciem. Moja ukochana marakuja, o której właściwościach i zaletach pisałam tutaj➡Beza z marakują i malinami, dzisiaj z mlekiem kokosowym oraz robiącymi ostatnio furorę nasionami chia- zdrowymi, choć jest jedno ale... 

Cóż to takiego to chia? Chia, czyli szałwia hiszpańska, pochodząca z południowej i centralnej części Meksyku oraz z Gwatemali, jedzona była już w starożytności, a azteccy wojownicy twierdzili wręcz, że 1 łyżka tychże nasion daje siłę na cały dzień. Na rynek europejski nasiona chia zostały dopuszczone do użytku w 2009 roku. Lista pozytywnego wpływu nasion chia na organizm człowieka jest niezwykle obszerna, a to wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA, antyoksydantów, błonnika. Ale, jak to mówią, co za dużo, to nie zdrowo. Tak jest właśnie w przypadku chia. Ostrzeżenie wydał na ten temat SANEPID, zwracając uwagę, że chia może źle wpływać m.in. na hormony, może wywoływać biegunki, a nawet przyczynić się do wystąpienia udaru czy raka prostaty. Aha, pamiętajcie, że rekomenduje się podawanie chia dzieciom powyżej 5. roku życia, co wynika z braku dostatecznych badań nad wpływem nasion chia u małych dzieci. Zatem moi Drodzy, chia jak najbardziej, ale nigdy w nadmiarze.

Składniki (na 4 porcje):
1 puszka mleka kokosowego
150ml mleka

4 łyżki nasion chia
ok. 2 łyżki cukru pudru (wedle upodobań)

6 sztuk marakui


Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko kokosowe, mleko i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy chia i ponownie wszystko mieszamy. Przygotowaną mieszankę przekładamy do pucharków, szklanek (najlepiej do 1/2 wysokości). Wkładamy do lodówki na 6 godzin. Przed spożyciem dekorujemy marakują. Pudding gotowy, smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger