11:05

Pidżamersowe cake pops

Specjalną niespodzianką dla Antosia, fana Pidżamersów, były cake pops z jego ulubionymi bohaterami. 😊👍 Ciasteczkowe, bezglutenowe lizaki w trzech smakach:
➤ waniliowe,
➤ czekoladowe,➤ malinowe (z liofilizowanymi malinami). 😍

Poniżej znajdziecie przepis na wszystkie 3 smaki. Koniecznie spróbujcie. 😍😋


Biszkopt bezglutenowy jasny (18cm):
3 jajka
2 żółtka
70g mąki ryżowej
70g cukru trzcinowego
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Biszkopt bezglutenowy kakaowy (16cm):
2 jajka
1 żółtko
50g mąki ryżowej
50g cukru trzcinowego
20g kakao
Cake pops waniliowe (ok. 10 szt.):
1/2 upieczonego, jasnego biszkoptu
60g mascarpone
50g białej czekolady

Cake pops malinowe (ok. 10 szt.):
1/2 upieczonego, jasnego biszkoptu
60g mascarpone
50g białej czekolady
10g liofilizowanych malin

Cake pops czekoladowe (ok. 10 szt.):
kakaowy biszkopt
60g mascarpone
50g nutelli

Przygotowanie:

Bezglutenowy biszkopt. Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Będzie nam potrzebny biszkopt kakaowy do czekoladowych cake pops oraz jasny biszkopt do waniliowych i malinowych cake pops. Przygotowujemy jajka, które powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie dokładnie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w metalowej lub szklanej misce. W czasie, gdy będziemy ubijać jajka, nastawiamy piekarnik na 170º góra dół bez termoobiegu. Ubijamy jajka do uzyskania sztywnej piany. Wtedy stopniowo dodajemy cukier trzcinowy i ubijamy aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego żółtka, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec dodajemy jeszcze ekstrakt waniliowy. W drugiej misce przesiewamy mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną, po czym dodajemy je do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy (wcześniej wyłożonej krążkiem z papieru do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie energicznie odstawiamy biszkopt na blat i czekamy do całkowitego ostudzenia. Podobnie postępujemy przygotowując biszkopt kakaowy, gdzie zamiast mąki ziemniaczanej dodajemy kakao. Cake pops. Wszystkie składniki łączymy (oczywiście każdy smak oddzielnie) i mieszamy z pokruszonym ciastem (cake pops waniliowe i malinowe mieszamy z pokruszonym jasnym biszkoptem, natomiast czekoladowe cake pops z pokruszonym kakaowym biszkoptem). Następnie formujemy kulę (w naszym przypadku są to 3 kule o różnych smakach: waniliowym, czekoladowym i malinowym). Przygotowane kule zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu masy, formujemy kulki jednakowej wielkości i układamy je na naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (uwaga! naczynie musi być takiej wielkości, by przygotowane kulki zmieściły się do zamrażarki), po czym ponownie umieszczamy na 15 minut w zamrażarce. W tym czasie przygotowujemy patyczki i rozpuszczamy niewielką ilość czekolady w kąpieli wodnej wraz z odrobiną oleju. Kulki wyjmujemy z zamrażarki i wbijamy w nie patyczki, których końcówkę uprzednio moczymy w rozpuszczonej czekoladzie. Patyczek (stroną umoczoną w czekoladzie) wbijamy w środek kulki. Ponownie umieszczamy kulki wraz z patyczkami w zamrażarce na kolejne 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 1 łyżkę oleju. Wyjmujemy nasze lizaki z zamrażarki, a następnie zanurzamy je w roztopionej czekoladzie i czekamy aż skapie z nich jej nadmiar. Wtedy możemy dowolnie udekorować nasze cake pops i wbić je w styropian lub ułożyć na papierze do pieczenia patyczkami do góry.

Przygotowane przeze mnie cake pops możecie znaleźć również pod poniższymi linkami. Zapraszam 😉:
➤ Cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki;➤ Różowe cake pops, specjalnie dla księżniczki :-)

2 komentarze:

  1. Zaciekawiły mnie te cake popsy,mam pytanie, czy te 50 g czekolady dodać do środka i zrobić kulki ,a do polewy dodatkowa czekolada ,czy w tym maczać ,jako polewa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Przepraszam za opóźnienie, obowiązki dnia codziennego pochłonęły mnie do reszty. Nie dodajemy czekolady do środka, traktujemy ją jako polewę.

      Usuń

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger