16:51

Zamiast filiżanki kawy

Dzisiaj mam dla Was coś do lub wręcz coś zamiast. 😉 A chodzi o...? O bardzo przyjemne i delikatne ciasto kawowe, w którym spotka Was przyjemny kakaowy biszkopt, lekko gorzkawa warstwa kawowa i pełna słodyczy warstwa śmietankowa. 😋 Zapraszam i bardzo polecam, zwłaszcza zimne. 😋😉

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej3 łyżki kakao

Masa kawowa:
500ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki kawy zbożowej
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Masa śmietankowa:
500ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
50-60g gorzkiej czekolady

Biszkopt kakaowy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy białka na małych obrotach aż do spienienia. Następnie, zwiększając obroty, dodajemy po łyżce cukru. Białka ubijamy aż do momentu kiedy będą błyszczące i sztywne. Cały czas ubijając białka, dodajemy po jednym żółtku. W międzyczasie mieszamy i przesiewamy mąkę z kakao. Wymieszaną mąkę z kakao dodajemy do ubitych białek i mieszamy delikatnie (do całkowitego połączenia składników) drewnianą szpatułką uważając, by nie zniszczyć ubitej piany. Piekarnik nagrzewamy do 165⁰ góra i dół. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia, a następnie nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem kawowym (3/4 szklanki świeżo zaparzonej rozpuszczalnej kawy). Masa kawowa. Żelatynę oraz kawę zbożową rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym dodajemy ostudzoną żelatynę z kawą i dokładnie mieszamy (Uwaga! Żelatyna musi być rzadka, ale nie może być gorąca, żeby nie zważyła się śmietana). Po połączeniu składników, masę wykładamy na nasączony biszkopt i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę śmietankową. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Cały czas miksujemy i wlewamy dokładnie rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę śmietankową wykładamy na masę kawową, wyrównujemy i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki (co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc).
* Przepis jest na blachę o wymiarach 23x23 cm. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger