Sezon na truskawki uważam za otwarty! 🍓🍓🍓
Ciasto idealne pod wieloma względami:
✔ wymaga niewielkiego nakładu pracy;
✔ szybko się je przygotowuje;
✔ zawiera mało składników, które są ogólnodostępne;
✔ nie zawiera glutenu;
✔ wygląda efektownie;
✔ i jest PYSZNE. 😋
Składniki ( tortownica 24-26cm):
Ciasto:
300g gorzkiej czekolady (myślę, że optymalna będzie 64%)
150g masła
6 jajek
150g cukru
300g gorzkiej czekolady (myślę, że optymalna będzie 64%)
150g masła
6 jajek
150g cukru
Krem śmietankowy:
250ml śmietanki kremówki 36%
250g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru250ml śmietanki kremówki 36%
250g mascarpone
opcjonalnie: 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatki:
owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, borówki
opcjonalnie do dekoracji: listki mięty
owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, borówki
opcjonalnie do dekoracji: listki mięty
Przygotowanie:
Ciasto. Zaczynamy od roztopienia masła na minimalnym ogniu. W tym czasie łamiemy lub kroimy czekoladę na małe kawałki. Masło zdejmujemy z palnika, po czym wrzucamy do niego połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Masę pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W misie umieszczamy 2 jajka oraz żółtka z pozostałych 4 jajek. Wszystko mieszamy rózgą, dodając na koniec przygotowaną masę czekoladową. Białka z 4 jajek umieszczamy w drugiej misie i wraz ze stopniowo dodawanym cukrem, ubijamy do momentu uzyskania sztywnej i gęstej piany. Ubitą pianę dodajemy w 2 partiach do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wykładamy do, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175⁰ (góra i dół) bez termoobiegu. Czas pieczenia jest zależny od wielkości formy, której użyjemy. Jeśli używamy tortownicy o średnicy 26 cm, polecam piec ciasto przez ok. 30 minut. W przypadku tortownicy o średnicy 24 cm, proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 minut. Uwaga!!! Po upieczeniu ciasto w środku powinno nieco opaść, robiąc tym samym miejsce na krem śmietankowy. Jeśli tak się nie stało, oznacza to, iż ciasto było pieczone zbyt długo. Krem śmietankowy. W misce umieszczamy śmietankę i ubijamy ją z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy do czasu otrzymania gęstego i sztywnego kremu. Jeśli dodajemy śmietan-fix, najlepiej wymieszać go z cukrem pudrem i dodawać razem do ubijanej śmietany. Wykończenie. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta, wykładamy ubity krem śmietankowy oraz pokrojone owoce. Do dekoracji możemy użyć listów mięty lub kilka truskawek pozostawić z szypułkami. Ciasto podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto najlepiej wyjąć chwilę wcześniej i je ocieplić.
Smacznego! 😘
Smacznego! 😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz