Pogoda nie rozpieszcza, ale do lodów mam nadzieję jeszcze wrócić tego lata 😏 Tymczasem pycha ciasto bez pieczenia 😋 Przepis na raffaello znajdziecie jak zwykle pod zdjęciem.
Składniki:
600g herbatników, ja użyłam Petit Beurre
200g miękkiego masła
150g wiórków kokosowych
1l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu, czyli odlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, którą dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Pozostałą część mleka zagotowujemy i dodajemy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość ponownie zagotowujemy co chwilę mieszając. Tak przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy co całkowitego wystygnięcia. Następnie ubijamy masło, po czym dodajemy do niego ostudzony budyń i dalej ubijamy. Przygotowaną formę o wymiarach 20x30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwy ciasta, zaczynając od herbatników. Na herbatniki wykładamy krem budyniowy i powtarzamy jeszcze 3 razy. Krem budyniowy, który będzie na wierzchu, posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane raffaello schładzamy bez żadnego przykrycia. Później pozostaje już tylko jedzenie. Smacznego! 😋
200g miękkiego masła
150g wiórków kokosowych
1l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu, czyli odlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, którą dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Pozostałą część mleka zagotowujemy i dodajemy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość ponownie zagotowujemy co chwilę mieszając. Tak przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy co całkowitego wystygnięcia. Następnie ubijamy masło, po czym dodajemy do niego ostudzony budyń i dalej ubijamy. Przygotowaną formę o wymiarach 20x30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwy ciasta, zaczynając od herbatników. Na herbatniki wykładamy krem budyniowy i powtarzamy jeszcze 3 razy. Krem budyniowy, który będzie na wierzchu, posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane raffaello schładzamy bez żadnego przykrycia. Później pozostaje już tylko jedzenie. Smacznego! 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz