Spód sernika:
40g ciastek czekoladowych
40g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500g ricotty
120g śmietanki 30%
3 jajka
130g cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch sernika:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Spód. Ciasteczka rozdrabniamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło. Całość mieszamy, a powstałą masą równomiernie, mocno dociskając, wykładamy dno 18cm tortownicy. Jeśli mamy już przygotowany spód, zaczynamy robić masę serową. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ricottę mieszamy z jajkami, śmietanką i cukrem, po czym dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy kakao i kawę rozpuszczalną, a następnie dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód. Piekarnik nagrzewamy do 150⁰ góra i dół. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut- do momentu aż boki będą dobrze ścięte, ale środek sernika nadal lekko galaretowaty. Upieczony sernik wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Na koniec wstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki. Wierzch sernika. Rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i gotową polewę rozsmarowujemy na schłodzonym serniku.
Porady:
✔ aby czekolada dobrze połączyła się z ricottą i śmietanką, składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
40g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500g ricotty
120g śmietanki 30%
3 jajka
130g cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch sernika:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Spód. Ciasteczka rozdrabniamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło. Całość mieszamy, a powstałą masą równomiernie, mocno dociskając, wykładamy dno 18cm tortownicy. Jeśli mamy już przygotowany spód, zaczynamy robić masę serową. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ricottę mieszamy z jajkami, śmietanką i cukrem, po czym dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy kakao i kawę rozpuszczalną, a następnie dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód. Piekarnik nagrzewamy do 150⁰ góra i dół. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut- do momentu aż boki będą dobrze ścięte, ale środek sernika nadal lekko galaretowaty. Upieczony sernik wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Na koniec wstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki. Wierzch sernika. Rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i gotową polewę rozsmarowujemy na schłodzonym serniku.
Porady:
✔ aby czekolada dobrze połączyła się z ricottą i śmietanką, składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz