Dzisiaj proponuję Wam mini torcik z delikatnym motywem piłkarskim.⚽ Przepis na torcik jak zawsze znajdziecie poniżej. Smak alternatywny dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować czegoś innego niż tort czekoladowy czy śmietankowy. 😉
Biszkopt (16cm):
3 jajka
100g szklanki cukru
75g szklanki mąki pszennej
25g szklanki mąki ziemniaczanej
75g szklanki mąki pszennej
25g szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
330ml śmietany kremówki 30%
400ml mleka kokosowego
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
60g wiórków kokosowych
Dekoracja:
wiórki kokosowe, czekolada, itp.
400ml mleka kokosowego
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
60g wiórków kokosowych
Dekoracja:
wiórki kokosowe, czekolada, itp.
Przygotowanie:
Biszkopt. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy białka na małych obrotach aż do spienienia. Następnie, zwiększając obroty, dodajemy po łyżce cukru. Białka ubijamy aż do momentu kiedy będą błyszczące i sztywne. Cały czas ubijając białka, dodajemy po jednym żółtku. W międzyczasie mieszamy i przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną (do całkowitego połączenia składników) drewnianą szpatułką uważając, by nie zniszczyć ubitej piany. Piekarnik nagrzewamy do 170⁰ góra i dół. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy je i energicznie rzucamy o blat. Czekamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 4 części i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Krem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie miksujemy mleczko kokosowe i dodajemy do niego żelatynę, po czym odstawiamy spienione mleko do lodówki do czasu aż zacznie tężeć. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej tężejące mleczko kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany krem odstawiamy do lodówki. Kiedy krem będzie gęsty, smarujemy nim blaty tortu, a następnie wierzch i boki tortu, które dodatkowo posypujemy wcześniej zblendowanymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz