Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego i krówek? Lubicie? Ja bardzo i dlatego wczoraj zamiast pączków, zaserwowałam sobie właśnie szyszki. 😋😃 Jeśli szyszki to również Wasz smak dzieciństwa, koniecznie je przygotujcie, zjedzcie i poczujcie się znowu jak u Mamy. ❤👩
Składniki:
750g krówek
125g- 150g ryżu preparowanego
opcjonalnie: łyżka masła (jeśli krówki nie są kruche)
125g- 150g ryżu preparowanego
opcjonalnie: łyżka masła (jeśli krówki nie są kruche)
Przygotowanie:
Roztapiamy krówki na małym ogniu, ciągle je mieszając. Jeśli kupimy krówki ciągutki zamiast kruchych, dodajemy do nich odrobinę masła. Do rozpuszczonych krówek wsypujemy ryż i całość mieszamy, a następnie ręcznie formujemy szyszki, pamiętając jednocześnie, że masa krówkowa jest gorąca. Z podanej ilości składników wyjdzie około 17 sztuk średniej wielkości szyszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz