08:30

Sernik na zimno

Dzisiaj jest właśnie ten dzień, kiedy sernik na zimno może nas uratować. 😉😋  Chodźcie po przepis, bo ciacho jest idealne na ten lejący się z nieba żar. 🔥🔥🔥 


Składniki 
(23cm)
:
1 kg twarogu sernikowego, np. Piątnica
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie biszkoptów
1/2 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki żelatyny uniwersalnej
1/2 szkl. mleka
150g śmietanki (ja użyłam śmietanki łowickiej 36%)
16g cukru wanilinowego
Przygotowanie:

Sernik na zimno. Zaczynamy od przygotowania galaretki, którą robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak ze względu na wysoką temperaturę, proponuję zmniejszyć nieco ilość wody. Galaretkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy biszkopty. W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej tak, by nie miała grudek. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do mleka, które uprzednio zagotowaliśmy. W misie umieszczamy twaróg, cukier puder, cukier wanilinowy oraz śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy stopniowo do jeszcze ciepłej,  płynnej żelatyny, którą wymieszaliśmy z mlekiem. Mianowicie, 2 łyżki masy serowej dokładamy do rozpuszczonej żelatyny i mieszamy. Całość powtarzamy jeszcze dwukrotnie, po czym przelewamy wszystko do misy z pozostałą masą serową i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę twarogową wylewamy na biszkopty. Sernik wkładamy na ok. 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na lekko stężałej masie serowej, umieszczamy pokrojone truskawki. Na owoce wykładamy galaretkę, która też już lekko zgęstniała. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki, aż do momentu, gdy całe stężeje.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger