Czasami prostota jest bardziej wskazana niż zbytnia przesada 😊
Przepis na tort znajdziecie poniżej.
Wyszedł pyszny 😋
Ciasto (6 warstw o średnicy ok. 18cm*):
340g masła
480g mąki pszennej
600g cukru
360ml mleka
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 łyżeczki soli
Krem czekoladowy:
270g serka kremowego
100g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki 30%
80g cukru pudru
30ml whiskey Jameson
Waniliowy krem maślany:
270g masła
150g cukru
3 białka
1 laska wanilii (ziarna)
Poncz do nasączenia:
120ml wody
40ml whiskey
15g cukru
Polewa czekoladowa:
10g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Ciasto. Przede wszystkim wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰ góra i dół, a następnie 3 tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od połączenia mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Później ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy oraz jajka. Wszystko dalej ucieramy, aż masa będzie puszysta. Następnie naprzemiennie dodajemy suche składniki (w 4 porcjach) i mleko (w 3 porcjach). Zaczynamy i kończymy suchymi składnikami. Ciasto rozdzielamy między 3 tortownice. Pieczemy przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z form. Każde ciasto dzielimy na 2 warstwy, więc otrzymamy ich 6. Do tortu potrzebujemy jedynie 5, dlatego jedną możemy owinąć folią spożywczą i zamrozić. Poncz przygotowujemy umieszczając wszystkie składniki w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy, a serek ucieramy z cukrem i ze śmietanką. Dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy whiskey i mieszamy. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki aż do momentu, kiedy będzie nam potrzebny. Waniliowy krem maślany. Białka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej, by rozpuścić cukier i podgrzać białka. Zdejmujemy z kąpieli i ubijamy do momentu, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca. Po ostygnięciu do piany dodajemy masło i cały czas ucieramy aż krem zrobi się sztywny i puszysty. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i mieszamy. Polewę czekoladową przygotowujemy rozpuszczając śmietankę z czekoladą. Odstawiamy do przestygnięcia. Składanie ciasta rozpoczynamy od nasączenia blatów. Nasączone blaty przekładamy kremem czekoladowym i wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je i smarujemy tort cienką warstwą kremu waniliowego i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Pozostały krem rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Tak schłodzony tort oblewamy przestudzoną polewą czekoladową (nie może być zbyt ciepła, by nie rozpuściła kremu a jednocześnie nie może być zbyt zimna, by można było ją rozprowadzić).
*tort będzie wyższy (a przez to smuklejszy i ładniejszy 😉), gdy użyjemy formy o średnicy 15cm
*tort będzie wyższy (a przez to smuklejszy i ładniejszy 😉), gdy użyjemy formy o średnicy 15cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz