Dzisiaj coś dla miłośników czekolady.🍫 Mowa oczywiście o lava cake, czyli fondancie czekoladowym. Poniżej znajdziecie przepis na tę czekoladową ucztę dla podniebienia 😋
Składniki:
50g czekolady gorzkiej
50g masła
20g cukru
10g mąki
1 jajko
1 łyżeczka kakao (bardzo czekoladowego)
lody śmietankowe (opcjonalnie)
50g masła
20g cukru
10g mąki
1 jajko
1 łyżeczka kakao (bardzo czekoladowego)
lody śmietankowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180⁰ góra i dół. W tym czasie, na małym ogniu, rozpuszczamy w rondelku masło z czekoladą. Dodajemy kakao i mieszamy. Nie podgrzewamy masy zbyt długo, a jedynie tyle, by czekolada się rozpuściła. Całość studzimy, ponieważ będziemy mieszać przygotowaną masę z jajkiem. Jajko ubijamy z cukrem na gładką masę, a pod koniec ubijania dodajemy mąkę. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z masą czekoladową i rozlewamy do foremek na około 1/2- 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Ciastko możemy zjeść z kulką lodów śmietankowych. Smacznego! 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz