20:37

Ananasowy zawrót głowy ;-)

Czasami jest tak, że ciężko nam się na coś zdecydować. Na szczęście nie zawsze trzeba rezygnować z tej drugiej rzeczy. 😉 Tak było właśnie w przypadku Alka, który wymarzył sobie tort z Blaze'em i Spidermanem, a rodzice postanowili spełnić jego życzenie. Ale to jeszcze nie wszystko. 😉Poza dwoma bohaterami, były też dwa smaki. Zobaczcie co z tego wyszło. Aha... przepis jak zawsze pod zdjęciem.


Uwaga! Krem z białej czekolady i śmietanki wymaga przygotowania dzień wcześniej. Weźcie to pod uwagę, jeśli będziecie chcieli skorzystać z poniższego przepisu.

Biszkopt(12cm + 18cm):
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: wiórki kokosowe

Krem z białej czekolady:
400g białej czekolady
500ml śmietany kremówki 30%


Frużelina truskawkowa (12cm biszkopt):
100g truskawek (mrożonych lub świeżych)
1 łyżka cukru (w zależności od preferencji lub słodkości owoców😉)

2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Frużelina ananasowa (18cm biszkopt):
3/4 puszki ananasów w syropie (puszka 565g)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:

Biszkopt. Zaczynamy od przygotowania jajek, które powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie dokładnie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w metalowej lub szklanej misce. W czasie, gdy będziemy ubijać jajka, nastawiamy piekarnik na 165º góra dół bez termoobiegu. Ubijamy jajka do uzyskania sztywnej piany. Wtedy stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego żółtka, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. W drugiej misce przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, po czym dodajemy je do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników. *W moim przepisie jeden blat biszkoptu był wymieszany z wiórkami kokosowymi. 3/4 masy przełożyłam do tortownic (wcześniej wyłożonych krążkami z papieru do pieczenia), a 1/4 masy pozostawiłam w misce i wymieszałam ją z wiórkami. Masę wzbogaconą o ten dodatek wylałam na wierzch większej tortownicy (18cm), na mieszczącą się tam już "zwykłą" masę biszkoptową. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie energicznie odstawiamy biszkopty na blat. Upieczone biszkopty wyjmujemy z form i kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Krem z białej czekolady. Krem przygotowujemy dzień wcześniej. Połamaną na kawałki czekoladę dodajemy do podgrzanej, prawie do wrzenia, śmietanki. Zostawiamy na 2 minuty, po tym czasie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Krem studzimy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i ubijamy do czasu otrzymania gęstego kremu. Nie ubijamy masy zbyt długo. Frużelina truskawkowa. Jeśli używamy mrożonych truskawek, to wsypujemy je do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość ponownie zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Frużelina ananasowa. Ananasy z puszki kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rondelka i zalewamy syropem. Dodajemy sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Frużelinę zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger