23:09

Na przełamanie smaków :-) pizza

Dzień bez pieczenia to dzień stracony 😉 Dzisiaj u mnie bez słodkości, ale chciałabym się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasto na pizzę. Wypróbowałam kilka przepisów i ten jest doskonały 👌
Ale zanim przepis, chciałabym skierować Waszą uwagę na kamień do pizzy. Pizza pieczona w piekarniku nigdy nie będzie tak dobra jak ta upieczona na kamieniu do pizzy. Osobiście posiadam kamień do pizzy z szamotu, czyli materiału z którego wykonuje się tradycyjne piece chlebowe i włoskie piece do pizzy. Najważniejsza właściwość szamotu to taka, że doskonale akumuluje ciepło, dzięki czemu kamień równomiernie nagrzewa się od spodu i mamy pięknie wypieczoną pizzę 😋 Mój kamień ma grubość 2 cm i jest produktem przebadanym przez stację sanitarno-epidemiologiczną pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia.
To tak króciutko o aspektach technicznych, czas na przepis 😉


Składniki (4 pizze o średnicy około 30cm):


Ciasto:
600g mąki (najlepiej typu włoskiego 00)
25g drożdży
365ml ciepłej wody
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów 400g (polecam Cirio)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżeczki cukru pudru (ilość dobrać do upodobań)

Dodatki:
Mozzarella, szynka, salami pepperoni, kurczak, oliwki, papryka, kukurydza, pieczarki, cebula...



Przygotowanie:

Ciasto. Z podanych ilości składników ciasta odejmujemy 1/3 szklanki wody, łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 25g drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieszczamy mąkę, rozczyn, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy co najmniej 15 minut. Kiedy ciasto będzie "odchodziło" od ręki dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w przykrytej ściereczką misce, którą odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik i nagrzewamy kamień do 250⁰ góra i dół oraz przygotowujemy sos. W garnku umieszczamy pomidory i je blendujemy. Następnie dodajemy oliwę, oregano, sól oraz cukier puder (do smaku, według uznania). Sos gotujemy na wolnym ogniu minimum 40 minut, by sos się zredukował i zgęstniał. Gdy ciasto już urośnie, formujemy z niego koła, smarujemy wystudzonym sosem i umieszczamy dodatki według własnych upodobań. Obniżamy temperaturę do 230⁰ góra i dół i każdą pizzę pieczemy około 10 minut.






































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger