Ciasto drożdżowe:
22g drożdży
150ml mleka (ja używam 3,2%)
300g mąki pszennej
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
1 białko
szczypta soli
50g roztopionego masła
Kruszonka:
80g mąki pszennej
50g cukru
60g masła
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe. Pokruszone drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i ucieramy. Podgrzewamy mleko do temperatury około 40⁰ (nie więcej! nie możemy zaparzyć drożdży), następnie mleko łączymy z przygotowanymi wcześniej drożdżami i pozostałą częścią cukru. Do miski przesiewamy mąkę i przygotowujemy rozczyn poprzez połączenie mąki z mieszanką mleka, drożdży i cukru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy do niego cukier wanilinowy i szczyptę soli. Całość wyrabiamy, a następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Ponownie wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy będzie "odchodziło" od ręki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu z ciasta formujemy około 12- 14 sztuk bułeczek, które układamy na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Blachę odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia bułeczek. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, którą przygotowujemy łącząc i zagniatając wszystkie składniki aż do uzyskania pożądanej konsystencji kruszonki. Bułeczki pieczemy w temperaturze 190⁰ na termoobiegu lub 200⁰-210⁰ góra i dół przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika, bułeczki odstawiamy do przestygnięcia. Możemy je jeść same lub z masłem czy ulubioną konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz