10:30

Muffiny baniowe

Sezon na banię zbliża się ku końcowi. A właściwie, cóż to jest ta bania? Bania to nic innego jak dynia. Właśnie tak popularnie nazywano dynię w Polsce. Bania, czy też dynia, jest bombą witaminową. Zawiera ogromne ilości witaminy A i C, ale nie tylko. Jest również źródłem witamin: B1, B2, B6, E, K. Dynia dostarcza nam też: ryboflawinę, tiaminę, niacynę oraz takie minerały jak: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor. Jest bogata w beta-karoten, co oznacza, że przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, obniża poziom złego cholesterolu przez co zapobiega chorobom serca, dobrze wpływa na wzrok i wiele wiele innych. A przy tych wszystkich dobrodziejstwach jest niskokaloryczna. 👌😍

Przepis na muffiny z tą bombą witaminową, jaką jest dynia, znajdziecie oczywiście poniżej. 😉👇





Składniki (ok. 12 sztuk):
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
170g cukru
szczypta soli
starta skórka z 1/4 pomarańczy
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka
250ml puree z pieczonej dyni
60ml mleka
150g roztopionego masła
opcjonalnie: pestki dyni, cukier puder 

Przygotowanie:

Puree z pieczonej dyni. Dynię myjemy, kroimy i usuwamy pestki. Następnie układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i wstawiamy do nagrzanego na 200 góra i dół piekarnika. Dynię pieczemy około 60 minut (do miękkości). Miękkość dyni sprawdzamy za pomocą widelca- jeśli wchodzi bez oporu w upieczony miąższ, dynia jest gotowa. Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy. Puree możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, ale możemy ją też zamrozić i cieszyć się nią za jakiś czas. Muffiny. Piekarnik nagrzewamy do 190 góra i dół. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W międzyczasie roztapiamy i studzimy masło. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, sól, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki: roztrzepane jajka z puree z dyni, roztopione masło i mleko. Do suchych składników dodajemy te mokre i krótko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno pozostać grudkowate, ale jednocześnie surowa mąka nie powinna być widoczna. Ważne, by nie mieszać składników zbyt długo. Tak przygotowane ciasto wkładamy do papilotek, posypujemy pestkami dyni, jeśli używamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne w środku. Serdecznie polecam i zachęcam do ich przygotowania. 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger