Tymczasem zapraszam Was na pycha drożdżowe i zachęcam do wspominania dziecięcej beztroski.
Ciasto:
30g świeżych drożdży
90g cukru
410g mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka jaj
1 białko
100g roztopionego masła
100g mąki pszennej
90g cukru
410g mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka jaj
1 białko
100g roztopionego masła
Kruszonka:
50g cukru pudru
60g zimnego masła
60g zimnego masła
Przygotowanie:
Ciasto. Przygotowujemy rozczyn, czyli do dużego kubka kruszymy drożdże, dodajemy 14g cukru (1 łyżka), 10g mąki (1 łyżka) i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W międzyczasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, dodajemy przesianą mąkę, rozczyn i około 1/2 szklanki ciepłego mleka. Powoli i dokładnie mieszamy składniki. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut do momentu, aż osiągnie gładką, elastyczną konsystencję i nie będzie kleiło się do rąk. Przed końcem wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto i zagniatamy w misce. Wkładamy je do posmarowanej olejem formy (około 20x30cm). Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Przygotowujemy kruszonkę. Masło drobno siekamy i rozcieramy je dokładnie z mąką i cukrem do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wtedy zwilżoną dłonią posypujemy kruszonkę na wierzch ciasta. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 20 minut. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180⁰ (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 35 minut na złoty kolor. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta, możemy posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz