Przygotowania do tłustego czwartku idą pełną parą. 😊 Zaczynamy od parzonych pączków, nazywanych również pączkami hiszpańskimi, wiedeńskimi lub po prostu gniazdami. Pączki stosunkowo proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. 😉 A przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam 😊
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto parzone:
150g mąki pszennej
1 szklanka wody
60g masła
3 jajka
szczypta soli
60g masła
3 jajka
szczypta soli
Lukier:
ok. 150g cukru pudru
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Ciasto parzone. Zaczynamy od roztopienia masła w garnku. Następnie dodajemy wodę oraz szczyptę soli i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką aż do powstania gładkiej i gęstej masy. Przygotowaną masę przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy jajka, po czym całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do rękawa zakończonego dużą tylką (u mnie był to Wilton 6B). W międzyczasie z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 8x 8cm i smarujemy je odrobiną oleju. Na tak przygotowany papier do pieczenia wyciskamy masę, tworząc gniazda. W szerokim garnku rozgrzewamy olej (co najmniej 175⁰). Nasze gniazda wkładamy na rozgrzany olej papierem do góry. Po chwili papier odejdzie i należy go wtedy wyciągnąć. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pączki polewamy przygotowanym lukrem (cukier puder ucieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody). Na tym kończymy pracę i zaczynamy jedzenie. 😉🍩
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz