13:18

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy znany pod nazwą "banana bread" to chyba najbardziej popularny słodki chlebek w Stanach Zjednoczonych. Doczekał się nawet swojego święta, które obchodzone jest w USA 23. lutego i jest to Narodowy Dzień Chleba Bananowego. 😊🍌 Przepisów na to pyszne, słodkie, wilgotne ciasto jest wiele,. Pierwszy przepis pojawił się w 1933 roku w książce "Balanced Recipes Cookbook", ale ten oryginalny pochodzi z 1950 roku.
Teorii dotyczących pochodzenia tego ciasta jest kilka. Jedna z nich mówi o tym, że chleb bananowy ma ścisły związek z wielkim kryzysem, który w USA rozpoczął się na przełomie lat 20./30. XX wieku. Banany należały wtedy do stosunkowo drogich produktów, dlatego gospodynie nie chciały ich marnować i  wyrzucać, gdy były już zbyt dojrzałe. Dlatego też znalazły sposób na ich wykorzystanie. Chlebek jest pyszny i jak znalazł na obecną sytuację epidemiczną związaną z #koronawirus.
Przepis, który znajdziecie poniżej nie jest tym oryginalnym, a to dlatego że wolę piec bez proszku do pieczenia, jeśli jest taka możliwość. 😉 Zatem jeśli macie duże zapasy, a ochoty na zjedzenie bananów brak, to zapraszam. 😉


Składniki:
3-4 dojrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru*
75g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie. Zaczynamy od roztopienia masła w garnku. W tym czasie rozgniatamy widelcem banany. Przygotowujemy duże naczynie, w którym mieszamy rozgniecione banany z roztopionym masłem. Do tego dodajemy cukier i roztrzepane jajko. Na końcu dodajemy mąkę, sodę i odrobinę soli. Wszystko mieszamy rózgą lub nawet widelcem (nie trzeba nawet odpalać miksera 😁) tylko do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 170⁰. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa, smarujemy keksówkę masłem i prószymy mąką pszenną. Chlebek pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Zapraszam! Przepis jest naprawdę prosty, szybki do wykonania, a u mnie najczęściej połowa chlebka znika zanim dobrze zdąży ostygnąć. 😋🙈

* chlebek jest dosyć słodki, więc jeśli nie lubicie zbyt słodkich produktów, to sugeruję dodać odrobinę mniej cukru niż w przepisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger