11:33

Superbohater potrzebny od zaraz

Z całą pewnością nie tylko w Gotham City potrzebny jest superbohater. 😉 Tym razem ciemne, ponure miasto znalazło się na torcie przygotowanym na specjalne życzenie Tymonka i Krzysia. 😍 Chłopcom życzymy wszystkiego najlepszego i przesyłamy tysiąc buziaków. 😊😘😘😘

A poniżej znajdziecie przepis na tort przekładany musem truskawkowym i czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. 





Biszkopt (26cm):
7 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakao

Mus truskawkowy:
250ml śmietany kremówki 36%
250g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego

5g żelatyny


Mus czekoladowy:
250ml śmietany kremówki 36%
250g mascarpone
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

200g dżemu truskawkowego

Dekoracja:

wg uznania- u nas krem maślany i produkty niezbędne do wykonania dekoracji


Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy białka na małych obrotach aż do spienienia. Następnie, zwiększając obroty, dodajemy po łyżce cukru. Białka ubijamy aż do momentu kiedy będą błyszczące i sztywne. Cały czas ubijając białka, dodajemy po jednym żółtku. W międzyczasie mieszamy i przesiewamy mąkę pszenną z kakao (do całkowitego połączenia składników) drewnianą szpatułką uważając, by nie zniszczyć ubitej piany. Piekarnik nagrzewamy do 165⁰ góra i dół. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy je i energicznie rzucamy o blat. Czekamy do wystudzenia, a następnie kroimy na 3 części i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Mus truskawkowy. Zaczynamy od przygotowania truskawek. Mrożone truskawki rozmrażamy w temperaturze pokojowej lub podgrzewając na większym ogniu przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie odstawiamy z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrażamy. Rozmrożone truskawki przekładamy na sito umieszczone na misce i je przecieramy. Powinno nam zostać około 1/2 szklanki musu, do którego dodajemy 3 łyżek cukru pudru, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Tak przygotowany mus studzimy. W międzyczasie żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i namaczamy przez 10 minut, po czym chwilę podgrzewamy, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, następnie wlewamy je do reszty musu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia, jeśli się zagrzał. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy ostudzony mus truskawkowy z żelatyną, najlepiej w dwóch partiach. Mus czekoladowy. Do rondelka o grubym dnie wlewamy około 100ml śmietanki i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Co jakiś czas mieszamy śmietankę z rozpuszczającą się czekoladą, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą część śmietany miksujemy na sztywną pianę. Gdy śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy razem ze śmietanką do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Do tak przygotowanego kremu dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy za pomocą szpatułki. Złożenie tortu. Jeden blat biszkoptu wkładamy do zamkniętej tortownicy i smarujemy go kolejno musem czekoladowym, a następnie dżemem truskawkowym. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy tym razem mus truskawkowy. Tort wkładamy do lodówki na około 2 godziny, by musy stężały. Po tym czasie przykrywamy mus truskawkowy ostatnim biszkoptowym blatem i ponownie wkładamy do lodówki (na kilka godzin, a najlepiej na noc). Dekorację tortu wykonujemy po stężeniu mas i wyjęciu tortu z tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger