Kto nie kocha czekolady? 😍 U nas ostatnio często występuje ona w roli głównej. 😉 Nie inaczej było z dzisiejszym tortem. Chodźcie koniecznie na 4,5 tabliczki czekolady.🍫🍫🍫
A małemu Jubilatowi życzymy wspaniałego, szczęśliwego życia. 🎉❤👦🎉
A małemu Jubilatowi życzymy wspaniałego, szczęśliwego życia. 🎉❤👦🎉
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
170g mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
25g kakao
300g brązowego cukru
3 jajka
80ml maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
170g mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
25g kakao
300g brązowego cukru
3 jajka
80ml maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Masa do przełożenia tortu:
250ml śmietany kremówki
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
Dekoracja:
50g mlecznej czekolady
dekoracja z masy cukrowej (według upodobań)
dekoracja z masy cukrowej (według upodobań)
Przygotowanie:
Ciasto. Czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy ją razem z masłem do rondelka. Dodajemy 1 łyżkę kawy rozpuszczonej w 125ml zimnej wody. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do całkowitego roztopienia się składników. Następnie przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wszystko mieszamy dokładnie z brązowym cukrem. Do kolejnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem do uzyskania przez nie jednolitej masy, po czym dodajemy maślankę i ponownie mieszamy. Wszystkie przygotowane masy dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką, tzn. masę czekoladową, mąkę z dodatkami oraz jajka z maślanką. Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego na 160⁰ (góra i dół). Po tym czasie wyjmujemy tort z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po przekrojeniu ciasto powinno być miękkie w środku, a na wierzchu powinna utworzyć się twarda skorupka. Przełożenie tortu. W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem (prawie do zagotowania). Następnie gorącą śmietanę przelewamy do miski, do której wkładamy również połamaną na kosteczki czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, tworząc ze śmietaną i z cukrem gładką masę. Tort przekładamy, gdy masa będzie już wystudzona i gęsta. Wierzch tortu również smarujemy tą samą masą. Dodatkowo ścieramy na tarce 1/2 tabliczki mlecznej czekolady i posypujemy wierzch tortu. Według upodobań przygotowujemy dekoracje z masy cukrowej i umieszczamy je na czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz