P i e r n i c z k i
Składniki:
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
10g przyprawy piernikowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
10g przyprawy piernikowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i wlewamy do niej rozpuszczony w kąpieli wodnej gorący miód. Całość siekamy nożem, po czym kolejno dodajemy cukier, sodę, przyprawy, masło oraz jajko. Następnie stopniowo dolewamy mleko i zagniatamy ciasto przez około 10 minut, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto powinno być gładkie i średnio twarde. Kiedy mamy już gotowe ciasto, posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy placek o grubości nie większej niż 1 cm. Wykrawamy ulubione wzory pierników i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰ (góra i dół) przez około 10- 15 minut. Jeśli chcemy, by pierniczki można było powiesić na choinkę, zaraz po wyjęciu ich z piekarnika powinniśmy zrobić w nich dziurkę, np. rurką. Pierniczki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale powoli będą twardniały, by po około 2-4 tygodniach skruszeć. Dekorujemy lukrem według własnych upodobań. Poniżej przepis na zwykły lukier.
L u k i e r
Składniki:
L u k i e r
Składniki:
300g cukru pudru
3 łyżki wody
1 cytryna
aromat waniliowy lub pomarańczowy
opcjonalnie: barwnik spożywczy (najlepiej w żelu), rum
3 łyżki wody
1 cytryna
aromat waniliowy lub pomarańczowy
opcjonalnie: barwnik spożywczy (najlepiej w żelu), rum
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyciśnięcia cytryny tak, by otrzymać 3 łyżki soku. Dodajemy cukier puder oraz wodę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy aromat waniliowy lub pomarańczowy oraz kilka kropel rumu, jeśli zdecydowaliśmy się go użyć. Całość ponownie mieszamy, a jeśli lukier wychodzi zbyt rzadki, zagęszczamy go cukrem pudrem.
Życzę Wam miłej i smacznej pracy! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz