09:20

Gwiazdorski makowiec

Polecam Wam pięknie prezentujący się makowiec, iście gwiazdorski. 😉 Czy wiecie ile maku znajdziecie w gotowej masie makowej? Odpowiedź może Was zaskoczyć, bo jest to nieco ponad 20%. 😞 Jeśli mimo to chcielibyście skorzystać z gotowej masy makowej, ale nie lubicie bakalii, a nigdzie nie możecie znaleźć gotowej masy bez bakalii, to zapraszam Was poniżej, gdzie oprócz przepisu na makowiec, znajdziecie przepis na domową masę makową bez bakalii oraz kilka przydatnych porad. 😊❤
Chodźcie, chodźcie, a zdążycie jeszcze przygotować makowiec przed Sylwestrem i Nowym Rokiem. 
🎉💃🎉



Składniki:

Ciasto:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
180ml mleka
2 jajka
50g masła

Masa makowa:
300g maku
3/4 szkl. miodu
80g masła

Przygotowanie:

Masa makowa. Przygotowania zaczynamy od masy makowej, bo jest ona dosyć praco- i czasochłonna. Mianowicie, mak płuczemy w zimnej wodzie, po czym dokładnie go odsączamy przez co najmniej 1 godzinę. Następnie przekładamy go do garnka i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem kilka centymetrów ponad poziom maku. W ten sposób namaczamy mak około 15 minut, a następnie gotujemy go przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po odcedzeniu na sicie i wystudzeniu, mielimy mak w maszynce do mielenia, używając do tego najdrobniejszego sitka. Następnie roztapiamy masło z miodem i delikatnie podgrzewamy. Na koniec mieszamy mak wraz z masłem i miodem. Nasza masa makowa jest już gotowa. 😉😋  Ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek tak, byśmy mogli wkruszyć do niego posypane cukrem drożdże. Stopniowo wlewamy do dołka ciepłe mleko i mieszamy je z drożdżami oraz kilkoma łyżkami mąki. Całość pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 10 minut. Po wyrośnięciu, dodajemy jajka i zaczynamy delikatnie mieszać wszystkie składniki. Następnie dodajemy roztopione, ciepłe masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie ono gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (oczywiście w ciepłe miejsce) na około 45 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 4 części. Z pierwszej części formujemy koło o średnicy około 24 cm i kładziemy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wykładamy na nią około 1/3 przygotowanej masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu ciasta. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i kładziemy ją na pierwszej, przykrywając pierwszą warstwę maku. Drugą część ciasta również smarujemy makiem, wykorzystując kolejne około 1/3 masy makowej. Rozwałkowujemy i kładziemy trzecią część ciasta, na której rozsmarowujemy pozostałą masę makową. Całość przykrywamy rozwałkowanym ostatnią, czwartą częścią ciasta. Następnie kroimy ciasto na 16 części, ale nie przecinamy go do środka. Środek powinien pozostać bez nacięcia. Każdy kawałek przekręcamy dwukrotnie na zmianę (jeden kawałek 2 razy w prawo, sąsiedni kawałek- 2 razy w lewo, itd.). Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka i wstawiamy do nagrzanego na 180⁰ (góra i dół) bez termoobiegu piekarnika. Makowiec pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Po przestudzeniu polewamy makowiec lukrem (1 łyżka soku z cytryny, 3/4 szkl. cukru pudru oraz woda w takiej ilości, by otrzymać pożądaną konsystencję).


Porady, czyli co zrobić, by mak nie był gorzki: 
✔ 
jeśli mamy możliwość spróbowania maku przed zakupem, to próbujemy i sprawdzamy czy mak nie jest wilgotny i czy ma lekko słodki smak;
✔ mak płuczemy w zimnej wodzie;
✔ mak namaczamy w ciepłym mleku przez 15 minut;
✔ mak gotujemy w mleku przez 30 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger