09:15

Tort w stylu "drip cake"

Dzisiaj zapraszam Was na torcik w stylu "drip cake", jednego z najnowszych stylów zdobienia tortów. Torcik na biszkopcie, przełożony kremem śmietankowym z mascarpone. Przepis jak zawsze poniżej. 😉👇




Biszkopt (tortownica 20cm):
5 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru

Krem śmietankowy z mascarpone:
250ml śmietany kremówki
250g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru (ilość według uznania i upodobań)
opcjonalnie: śmietan-fix

Cream cheese (masa do dekoracji):

3/4 kostki masła (150g)
3/4 szkl. cukru pudru
150g serka kremowego, np. Łaciaty naturalny

Polewa:

100g białej czekolady
120g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Biszkopt i krem śmietankowy z mascarpone. Jeśli chodzi o sposób wykonania biszkoptu i kremu, to znajdziecie go pod poniższym linkiem Tort kakaowy z owocami sezonowymi. Oczywiście dla tortownicy o średnicy 20cm używamy ilości podanych w dzisiejszym poście. Cream cheese. Masło ucieramy razem z cukrem do momentu, aż masa osiągnie biały kolor. Tak otrzymaną masę nakładamy na tort (albo za pomocą worka cukierniczego, albo- szpatułki). Po nałożeniu masy, wkładamy tort na kilka godzin do lodówki. Polewa. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. W międzyczasie łamiemy czekoladę na kosteczki. Kiedy śmietanka będzie już podgrzana, zalewamy nią czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie odstawiamy polewę do przestygnięcia, jednak musimy zwrócić uwagę, by nie była zbyt gorąca ani zbyt zimna. Jednym słowem idealna polewa powinna być lekko ciepła, a ciasto na które będzie wylewana powinno być dobrze schłodzone. Kolejny krok to już sama dekoracja. Część czekolady wylewamy na środku tortu i rozprowadzamy ją równomiernie po całym wierzchu, pozwalając przy okazji, by w niektórych miejscach polewa spłynęła. Pozostałą dekorację najlepiej wykonać przy użyciu przedmiotu, który zakończony jest dzióbkiem lub specjalnej butelki do dekorowania. Ot i cały sekret. 😉 Koniecznie spróbujcie. ✊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger