14:07

Z najlepszymi życzeniami...

Drodzy,
wszystkiego co najlepsze i najsłodsze na te święta Bożego Narodzenia i nie tylko. 😊😋 Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt! 🎅🎄🎅
Świąteczna szarlotka już czeka.😉
A już w przerwie świątecznej kolejne przepisy. Koniecznie zaglądajcie. 😄



Składniki (forma 24cm):

Kruche ciasto:

300g mąki
210g masła
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody

Masa jabłkowa:
1kg jabłek (najlepiej reneta)
1/4 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka budyniu śmietankowego

Warstwa orzechowa:

1/2 szkl. orzechów pekan lub orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżki smażonej lub świeżo startej skórki pomarańczowej
opcjonalnie: 1/4 szkl. rodzynek (jeśli lubicie 😉)

Przygotowanie:

Masa jabłkowa. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na spód garnka wsypujemy cukier, a następnie jabłka. Całość podgrzewamy około 4 minuty, aż cukier zacznie się krystalizować. Następnie wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier wanilinowy i gotujemy przez 10 minut (co chwilę mieszając). Na koniec gotowania dodajemy przyprawę piernikową i budyń. Kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do  miski, dodajemy cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wyrabiamy ciasto i w międzyczasie dodajemy wodę, by wszystkie składniki się połączyły. Po otrzymaniu jednolitej masy, rozpłaszczamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Czekając na schłodzenie kruchego ciasta przygotowujemy warstwę orzechową. Siekamy orzechy i rodzynki (jeśli ich użyjecie). Dodajemy przyprawę piernikową i skórkę pomarańczową. Składanie i pieczenie. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części. Pierwsza część powinna być większa (ok. 2/3 całości). Rozwałkowujemy ciasto na placek takiej wielkości, by wyłożyć spód oraz boki tortownicy. Drugą część (stanowiąca 1/3 całości) rozwałkowujemy i wycinamy z niej gwiazdki. Tortownicę smarujemy grubo masłem. Składanie szarlotki rozpoczynamy oczywiście od wyłożenia spodu i boków ciasta. Następnie wsypujemy przygotowaną orzechową warstwę, później masę jabłkową i na wierzchu układamy wycięte gwiazdki. Gwiazdki możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180⁰ (góra i dół) piekarnika na ok. 45 minut. Po wystygnięciu ciasta posypujemy wierzch cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodka spiżarnia , Blogger