Może zostały Wam ze świąt niewykorzystane białka? Najlepszy sposób na ich wykorzystanie to oczywiście beza. 😋 W związku z tym rok 2017 żegnamy nie czym innym, jak właśnie niestandardową bezą czekoladową z kremem z masła orzechowego, z polewą karmelową oraz solonymi orzeszkami ziemnymi. Jeśli lubicie takie smaki, to zapraszam serdecznie, życząc Wam jednocześnie samych wspaniałości w Nowym Roku. ❤😘😘😘
Składniki:
Beza:
6 białek z jajek o rozmiarze L
440g cukru
1 łyżeczka kakao (ja użyłam DecoMorreno)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
oraz
50g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Krem z masła orzechowego:
3 łyżki kremowego masła orzechowego (koniecznie solonego i słodzonego)
250g zimnego mascarpone
250ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
sos karmelowy
kilka łyżek prażonych solonych orzeszków ziemnych
Składniki:
Beza:
6 białek z jajek o rozmiarze L
440g cukru
1 łyżeczka kakao (ja użyłam DecoMorreno)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
oraz
50g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Krem z masła orzechowego:
3 łyżki kremowego masła orzechowego (koniecznie solonego i słodzonego)
250g zimnego mascarpone
250ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
sos karmelowy
kilka łyżek prażonych solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Beza. Piekarnik nagrzewamy do 120⁰ (góra i dół) bez termoobiegu. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał, do metalowej lub szklanej miski wlewamy białka, które uprzednio bardzo dokładnie oddzieliliśmy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Na koniec miksowania powinniśmy osiągnąć sztywną, błyszczącą pianę o gęstej konsystencji. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę kakao i ubijamy pianę jeszcze około 3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy kolejną 1 minutę. Do tak ubitej piany dodajemy posiekaną czekoladę i kakao. Całość delikatnie i krótko mieszamy szpatułką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy 2 bezy o średnicy około 20- 22cm, pamiętając o tym, by nie formować bezy zbyt długo. Naszą bezę suszymy przez 30 minut w 120⁰ (góra i dół) bez termoobiegu, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100⁰ (góra i dół) bez termoobiegu i suszymy ją kolejna 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Krem z masła orzechowego. W misce umieszczamy mascarpone i masło orzechowe. Składniki te miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy, tym razem aż do momentu uzyskania puszystego i gęstego kremu. Krem wstawiamy do lodówki aż do czasu przełożenia bezy kremem. Złożenie tortu. Pierwszy blat bezowy umieszczamy na paterze. Na wierzchu wykładamy przygotowany krem i miejscowo polewamy sosem karmelowym, jednocześnie posypując go orzeszkami. Całość przykrywamy drugim blatem bezowym, którego wierzch również możemy miejscami polać sosem karmelowym z orzeszkami. Tort bezowy wstawiamy do lodówki aż do czasu podania.
S Z C Z Ę Ś L I W E G O N O W E G O R O K U!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz